fredag 30. januar 2015

Sopprisotto


Risotto passer perfekt både som en enkel middag og til forrett. En god risotto er absolutt ikke vanskelig å få til, og smakene varieres lett med enkle ingredienser. For meg er risotto med sopp en spesielt god kombinasjon og en av mine absolutte favoritter!


Ingredienser:

(til 4 porsjoner)
  • 200 - 250g risottoris
  • 50g tørket sopp (f.eks steinsopp)
    Bruk gjerne fersk sopp også - spesielt om du bruker pulver.
    F.eks aromasopp, østerssopp og steinsopp.
  • 2-3 sjalottløk eller 1 gul løk
  • 2-3 hvitløksfedd
  • 8 dl - 1 liter grønnsakskraft eller soppbuljong 
  • 1 - 1 1/2 dl hvitvin (kan erstattes med buljong)
  • 2 ss olivenolje
  • 3 ss smør
  • ca 70 - 100g revet parmesan (eller lignende)
  • Salt & pepper


Prøv også å krydre med litt timian, chili, cayennepepper eller lignende.

Serverer gjerne risottoen sammen med noen små ovnsbakte løk med en dæsj hvitløkssmør.




Fremgangsmåte:

  • Bløtlegg den tørkede soppen i lunkent vann i ca 30 minutter. Drener vannet og del soppen opp i ønskede biter.

  • Hakk løk, hvitløk og ha dette i en stekepanne med høy kant eller en vid gryte sammen med olivenoljen. Ha gjerne i litt timian. Kutt den ferske soppen i skiver og ha dette i sammen med løken på middels varme.
    Når løken har blitt blank har du i ris, tørket sopp og hvitvin, og lar dette koke litt inn før du sper på med sopp/grønnsakskraften.

  • La dette godgjøre seg i ca 20 minutter til risen begynner å bli mør - den skal ikke være for hard, og ikke for grøtete.
    Skru av varmen og rør inn parmesan, smør og smak til med salt og pepper (og gjerne litt sitron). 

Server med sitron, godt brød, litt revet parmesan og gjerne litt hakket persille.


Velbekomme!




Tips! 
Vegansk? - Erstatt melkeprodukter med tilsvarende veganske produkter.