torsdag 19. november 2015

Smørstekt Ølbrød Med Ingefærøl

Dette brødet lagde jeg til min fantastiske øl- og matelskende pappa til farsdag, og det falt heldigvis godt i smak.

Brød med ingefærøl har en god og søt smak med en undertone av mild ingefær. Brødet er kjempegodt og smakfullt i seg selv - gjerne med litt smør, men også utrolig godt å servere til supper, som for eksempel fransk løksuppe.

Smørsteking gir en god og sprø skorpe, men ønsker du å kutte ned på "godsakene" kan du fint bruke mindre eller heller pensle med litt vann.

Du kan også bruke litt honning i stedet for sukker om du liker smaken. Bare husk at ingefærøl har mye god smak i seg selv. Og for all del; ikke glem at du fint kan bruke andre typer øl, det smaker utmerket både med mørkere og lysere typer.



Ingredienser:

Til ett brød.
  • 450 - 500 g mel
  • 30 - 50 g sukker eller honning (spesielt om ølen er veldig søt kan man bruke litt mindre)
  • 3 - 4 dl ingefær øl
  • ca 25 g smør, smeltet eller flytende (kan sløyfes)
  • 1/4 - 1/2 ts tørrgjær
  • 1 1/2 ts salt
  • 1 - 3 ts revet fersk ingefær for ekstra smak (kan sløyfes)
  • Litt flaksalt eller grovere salt til pynt


Du kan også bruke sammalt fint mel eller lignende for et litt grovere brød.
Smøret er til pensling, men du kan fint erstatte med vann eller eventuelt sammenpisket egg.



Gjør så:

  • Bland mel og sukker i en bolle. Bruk litt mindre mel, for eksempel 400 gram, for så å heller spe på mer etter hvert som du har i det våte. Spesielt om du bruker en liten øl.
    Varm opp ølen til fingervarm - ca 37 grader, og ha i tørrgjæret. Rør rundt og ha dette i melet før du elter dette sammen til en jevn og smidig deig som slipper bollen.

  • Dekk til bollen og hev et lunt sted til dobbel størrelse, ca en time.

  • Kna deigen godt og ha den i en smurt eller bakepapirkledd brødform, jerngryte eller liten ildfast form. Du kan også forme den til ønsket type brød og ha det på et stekebrett, men da bør deigen være litt fast for at den best skal holde formen.

  • Etterhev til dobbel størrelse før du heller over med smeltet smør (eller du kan pensle det med vann) og strø over med flaksalt. Snitt med en skarp kniv før du steker det i forvarmet ovn på ca 200 grader i 30 - 40 minutter til det begynner å bli gyllent.
    La gjerne brødet hvile litt før servering.


Håper det smaker, velbekomme!

For gode oppskriftstips på supper, klikk her :)