Nøttestek er for mange et tradisjonelt julemåltid. Selv synes jeg at noe av det kjekkeste med den er at man kan ha i alt hva man måtte ønske.
Dessverre kan ofte nøttesteken man får servert være tørr og kjedelig i smaken, noe som er en fare når man bruker så mange mektige ingredienser. Derfor er balanse med krydder og fokus på å få den 'saftig' viktig.
Det finnes utrolig mange ulike versjoner av denne retten, og de varierer veldig mye i smaken.
Oppskriften her er en juleversjon av denne klassikeren, og en av mange oppskrifter jeg har på nøttestek. Flere kommer etter hvert.
Ingredienser:
(en stor nøttestek - 8 porsjoner)
- 300 g sopp (ca 10 stk)
- 3-4 fedd hvitløk
- 1-2 store løk
- Smør til steking
- 2-3 revet gulrøtter
- 150 - 200 g cashewnøtter (legg i vann ca 2 timer)
- 1 boks (ca 170 g) kikerter eller linser (bruker du tørkede må du legge dem i vann først)
- 25 - 30 g parmesan (kan sløyfes)
- 1 egg
- 80 g brødsmuler
- Sesamfrø
- 4-6 plater butterdeig
- Saften fra 1/2 - 1 appelsin (avhengig av hvor saftig den er)
- Salt & pepper
- 1 1/2 ts paprikapulver
- 1 1/2 ts muskat
- 1/2 - 1 ts allehånde/allspice
- 1/2 - 1 ts ingefær eller ingefærpulver
- 1/2 - 1 ts chili eller chilipulver
- Egg til pensling og maldon/fingersalt + sesamfrø til å drysse over
Tilsett gjerne friske urter som gressløk, rosmarin og persille.
En klunk rødvin er også godt for en rund og rikere smak.
Fremgangsmåte:
- Kutt løk, hvitløk og sopp i små biter og stek dem myke i smør. Ha i revet gulrøtter før du sette panna til siden for avkjøling.
- Hell av vannet på nøttene før du gir dem og kikertene/linsene en lett runde i foodprosessor, blender eller stavmikser til du har en jevn masse.
- Ha dette og det stekte i en bolle sammen med brødsmuler, parmesan, og godt med sesamfrø. Rør lett før du tilsetter egg.
- Tilsett så krydder og appelsinsaft. Eventuelt litt av appelsinskallet om du ønsker det. Bland alt godt sammen. Ønsker du en "finere" nøttestek kan du ha alt i foodprosessoren (e.l).
(Sjekk at blandingen er jevn og fuktig. Skulle den virke tørr kan du ha litt grønnsaksbuljong i). - Kjevl ut butterdeigene, og pakk rundt fyllet. Pass på å ha "sømmen" på undersiden.
Kutt tre striper i butterdeigen med en kniv (for at den ikke skal sprekke opp).
Pensle med egg, og dryss over med maldon- eller fingersalt og sesamfrø. - Stek nøttesteken på 180 grader i 60 min til den er gyllen.
Server nøttestek med juletilbehør som en god saus, poteter, grønnsaker og tyttebærsyltetøy og lignende.
Tips!
Spiser du ikke juleribbe/kalkun/pinnekjøtt eller andre julemåltider, er nøttestek perfekt å lage i porsjonspakker og fryse ned så du har i bakhånd til kommende julemiddager.
Pakk da inn i porsjonspakninger med en plate butterdeig. Skal du fryse dem så gjør dette før de er stekte. Skal du på besøk er det lurt å steke dem på forhånd, for så å varme opp når du kommer der (det kan også være lurt å ta med egen saus).
Spiser du ikke juleribbe/kalkun/pinnekjøtt eller andre julemåltider, er nøttestek perfekt å lage i porsjonspakker og fryse ned så du har i bakhånd til kommende julemiddager.
Pakk da inn i porsjonspakninger med en plate butterdeig. Skal du fryse dem så gjør dette før de er stekte. Skal du på besøk er det lurt å steke dem på forhånd, for så å varme opp når du kommer der (det kan også være lurt å ta med egen saus).
Ønsker du mer nøttesmak? Prøv denne herlige nøttesteken fra min lillesøster Maria.
Nøtteallergi? Erstatt nøttene med mer sopp, gulrøtter, linser eller vegetar färse.