fredag 5. desember 2014

Nøttestek


Nøttestek er for mange et tradisjonelt julemåltid. Selv synes jeg at noe av det kjekkeste med den er at man kan ha i alt hva man måtte ønske.

Dessverre kan ofte nøttesteken man får servert være tørr og kjedelig i smaken, noe som er en fare når man bruker så mange mektige ingredienser. Derfor er balanse med krydder og fokus på å få den 'saftig' viktig.

Det finnes utrolig mange ulike versjoner av denne retten, og de varierer veldig mye i smaken.
Oppskriften her er en juleversjon av denne klassikeren, og en av mange oppskrifter jeg har på nøttestek. Flere kommer etter hvert.



Ingredienser:
(en stor nøttestek - 8 porsjoner)

  • 300 g sopp (ca 10 stk)
  • 3-4 fedd hvitløk
  • 1-2 store løk
  • Smør til steking
  • 2-3 revet gulrøtter
  • 150 - 200 g cashewnøtter (legg i vann ca 2 timer) 
  • 1 boks (ca 170 g) kikerter eller linser (bruker du tørkede må du legge dem i vann først)
  • 25 - 30 g parmesan (kan sløyfes)
  • 1 egg
  • 80 g brødsmuler
  • Sesamfrø
  • 4-6 plater butterdeig
  • Saften fra 1/2 - 1 appelsin (avhengig av hvor saftig den er)
  • Salt & pepper
  • 1 1/2 ts paprikapulver
  • 1 1/2 ts muskat
  • 1/2 - 1 ts allehånde/allspice
  • 1/2 - 1 ts ingefær eller ingefærpulver
  • 1/2 - 1 ts chili eller chilipulver
  • Egg til pensling og maldon/fingersalt + sesamfrø til å drysse over 

Tilsett gjerne friske urter som gressløk, rosmarin og persille.
En klunk rødvin er også godt for en rund og rikere smak.



Fremgangsmåte:

  1. Kutt løk, hvitløk og sopp i små biter og stek dem myke i smør. Ha i revet gulrøtter før du sette panna til siden for avkjøling.

  2. Hell av vannet på nøttene før du gir dem og kikertene/linsene en lett runde i foodprosessor, blender eller stavmikser til du har en jevn masse.

  3. Ha dette og det stekte i en bolle sammen med brødsmuler, parmesan, og godt med sesamfrø. Rør lett før du tilsetter egg.

  4. Tilsett så krydder og appelsinsaft. Eventuelt litt av appelsinskallet om du ønsker det. Bland alt godt sammen. Ønsker du en "finere" nøttestek kan du ha alt i foodprosessoren (e.l).
    (Sjekk at blandingen er jevn og fuktig. Skulle den virke tørr kan du ha litt grønnsaksbuljong i).

  5. Kjevl ut butterdeigene, og pakk rundt fyllet. Pass på å ha "sømmen" på undersiden.
    Kutt tre striper i butterdeigen med en kniv (for at den ikke skal sprekke opp).
    Pensle med egg, og dryss over med maldon- eller fingersalt og sesamfrø.

  6. Stek nøttesteken på 180 grader i 60 min til den er gyllen.


Server nøttestek med juletilbehør som en god saus, poteter, grønnsaker og tyttebærsyltetøy og lignende. 



Tips!
Spiser du ikke juleribbe/kalkun/pinnekjøtt eller andre julemåltider, er nøttestek perfekt å lage i porsjonspakker og fryse ned så du har i bakhånd til kommende julemiddager.
Pakk da inn i porsjonspakninger med en plate butterdeig. Skal du fryse dem så gjør dette før de er stekte. Skal du på besøk er det lurt å steke dem på forhånd, for så å varme opp når du kommer der (det kan også være lurt å ta med egen saus).

Ønsker du mer nøttesmak? Prøv denne herlige nøttesteken fra min lillesøster Maria.




Nøtteallergi?  Erstatt nøttene med mer sopp, gulrøtter, linser eller vegetar färse.