torsdag 27. august 2015

Olivenkjeks

Her kommer en av mine største hemmeligheter og ikke minst absolutte favorittoppskrifter!
Disse olivenkjeksene er bare helt fantastiske og jeg vet det er mange som har ventet på oppskriften. Det er virkelig på høy tid at jeg får delt dem med dere.
Men jeg må advare, har du først smakt dem... så lar de seg ikke enkelt glemme...

Kjeksene passer perfekt til ost & vin, smakfulle dipper, tilbehør til middag, supper eller bare som deilige kjeks for seg selv.

Deigen er veldig enkel å arbeide med, og sammen med smaken er dette det som gjør disse til en enkel favoritt. Oppskrift og fremgangsmåte kan minne om pastadeig, men resultatet er bare ennå mer fantastisk! Bare husk å være raus med olivenoljen...


Ingredienser:


Til deigen:

  • 250-300g mel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 dl god olivenolje
  • 1 - 1,5 dl vann
  • 20 g eller mer parmesan/parmigiano eller annen smakfull fast kornet ost (kan fint sløyfes).
    En smakfull cheddar er også å anbefale.

Til utbaking: 

  • Sesamfrø
  • Revet ost som i deigen (kan fint sløyfes)
  • Fingersalt (f.eks maldon eller lignende)
  • Olivenolje til utbaking og pensling 


Fremgangsmåte:

  • Bland sammen alle ingrediensene til en smidig og lettvint deig.
    Form den som en ball og ha i plastfolie/brødpose eller lignende før du legger den i kjøleskapet.
    La den godgjøre seg er i en time eller mer.

  • Bruk raust olivenolje til å bake ut kjeksene. Kutt biter ca på størrelse med en valnøtt og kjevl disse ut til pastatynne avlange rustikke "tunger". Jo tynnere, jo mer elegant.
    Legg dem på bakepapirkledd stekebrett og pensle med olivenolje (dette kan du også droppe om der er ønskelig, men da bør du være ekstra generøs med olivenoljen under utbakingen).

  • Strø over godt med sesamfrø, salt og eventuelt riv over med ost. Trykk dette litt inn i kjeksene. Stek dem så midt i ovnen på 200/220 grader i 6-8 min til de begynner å bli gylne.
    Avkjøl på rist.
    Når du tar dem ut kan de være litt myke, men frykt ikke! De 'kjekser' seg til når de avkjøles.
    Oppbevar olivenkjeksene tørt.

Enjoy!