torsdag 5. mars 2015

Hjemmelaget Sopp Stroganoff

Stroganoff er godt, men sopp stroganoff er utrolig godt! Denne oppskriften kan kanskje virke skremmende til å begynne med når man ser alle ingrediensene, men det er den virkelig ikke!

Den er enkel og lettvin å lage, og krever ikke mye tid eller arbeid. Når løken er hakket er det meste av jobben faktisk gjort. Så fort du har fått ingrediensene i gryten lager den seg selv.


Ingredienser:

(til fire/fem gode porsjoner)
  • 400 - 500 g sopp
    (eller mer - gjerne aromasopp eller lignende)
  • 2 ss smør
  • 1-2 løk
  • 2-3 fedd hvitløk (kan sløyfes)
  • 1 chili /chilipulver 
  • 2 dl crème fraîche
  • 1/2 - 1 dl fløte (kan sløyfes)
  • 1 paprika
  • 1/2 - 1 boks finhakkede tomater av god type
    (f.eks. Mutti)
  • 1 dl konsentrert grønnsaks- eller soppkraft
    (tilsvarer 1 buljongterning + 1 dl vann)
  • 1-2 ts paprikapulver
  • Salt & pepper 
  • Litt mel til å tykne sausen
    (her kan man bruke flere typer; hvete, mais, potet og spelt...)

  • Du kan også ha i litt hvitvin - ca 1/2 - 1 dl. 
  • 2 ss tomatpuré gir litt spissere smak. Du kan også smake til med litt dijonsennep. 
  • Litt fersk timian gir også god smak.
  • Har du rester etter vegetar 'grytbitar' (eller lignende), biff, pølser eller annet så er dette perfekt å ha i denne retten - men absolutt ikke nødvendig.

Til servering:

  • Ris, poteter eller pasta og godt brød.



Gjør så:


  • Hakk løk, hvitløk, chili og surr dette i smør til blankt i en gryte eller stekepanne med høy kant. 

  • Ha så i sopp i skiver og stek dette lett før du har i kraft (og eventuelt hvitvin), paprikapulver og hakkede tomatene. La dette surre bittelitt før du har i crème fraîche og fløte. 

  • La dette godgjøre seg, og smak til med salt, pepper og eventuelt tomatpuré. Er sausen tynn kan du tykne den med litt mel, en spiseskje av gangen, rør godt inn. Blir det for mye sper du på med litt mer vann eller fløte.


Server med ris, potet eller pasta. 
Enjoy!