lørdag 5. desember 2015

Berlinerkranser


Da var desember her, og det begynner med stormskritt å nærme seg jul. Her kommer en klassisk oppskrift på en kjent og kjær juleklassiker; Berlinerkranser.

Disse herlighetene er en fast gjenganger i de "7 slag". De er svært enkle å lage, og krever ikke mye tid. Jeg anbefaler å la deigen hvile litt i kjøleskap for at den skal bli lettere å jobbe med, men annet enn det er dette en av de julekakene som er av de kjappere å lage. Deigen kan for øvrig fint lages dagen før den skal bakes ut.


Ingredienser:

Til en porsjon, ca 30 stykk avhengig av størrelse på kransene. Oppskriften kan enkelt dobles eller halveres.

  • 2 eggeplommer
  • 2 rå eggeplommer
  • 250 g romtemperert smør
  • 125 g sukker
  • 300 g mel
  • 2 - 4 ts vaniljesukker (kan sløyfes)

  • Perlesukker og eggehvite til å pensle med.

Gjør så:

  • Rør sammen smør og sukker, for så å tilsette eggeplommene.
    Bland dette godt sammen og spe så på med melet og vaniljesukker under omrøring. Når du har fått en jevn og fast deig legger du denne i en brødpose av plast eller lignende, og lar den godgjøre seg i kjøleskapet i en time eller mer. Dette er for at deigen skal bli lettere å jobbe med.
    Den kan fint stå over natten.

  • Trill deigen ut til gode lillefingertykke pølser på ca 10 - 12 cm lange. Form disse så til kranser ved å krysse endene med hverandre. Ha dem på stekebrett og pensle med eggehvite og perlesukker. Stek midt i ovnen på 180 grader i ca 10 minutter til de såvidt begynner å bli gylne.
    Avkjøl dem så på rist før servering. Oppbevar kransene i kakeboks eller annen tett boks.

Håper det smaker :)
Ha en nydelig advent og en fantastisk god jul!