torsdag 13. november 2014

Gresskar

Pyntegresskar fra mammas hage
Gresskar er gøy!
Jeg elsker alle de ulike formene, fargene og fasongene de kommer i, og alt man kan bruke dem til!

Ikke minst smaker det utrolig godt og er super sunt!
Å rense gresskar er en enkel jobb, men kan fort bli litt grisete. Men det trenger ikke å være et ork å få tak i gresskarets herligheter.




Du trenger:
  • Gresskar

Gjør så:
  1. Del opp gresskaret.
    Om du ikke skal lage Halloween lykt av gresskaret kan du enkelt dele det i to, for så å rense det for tråene og frø.

    Ønsker du å lage lykt er det litt mer arbeid, men gjør en artig helaften ut av det.
    Skjer et hull i toppen av gresskaret, med en litt skrå vinkel. Rens så for tråder og frø, for så å ta med så mye man ønsker eller klarer av gresskarkjøttet.
    Følg så resten av fremgangsmåten som normalt, bare uten skall.

  2. Spar på frøene! De kan ristes og brukes som herlig snack eller til suppe.
    Trådene kan kastes.

  3. Du kan velge å enten dampe eller bake gresskarkjøttet.
    Jeg foretrekker å bake det, for da synes jeg det får en litt rikere smak.

    Bake:
    Har du et stort gresskar så kan du dele hver halvdel i to. Legg disse i en ildfast form eller bakepapir - og stek/bak i stekeovn på 200 grader i 20-30 min, til gresskaret er mørt.
    Kjøttet skal nå lett kunne skrapes av skallet.

    (Bruker du et stort gresskar som er litt tørt kan du ha litt vann i formen).

    Dampe: 

    Fjern skallet på gresskaret og damp eller småkok i en gryte i 15 - 20 min til gresskaret er mørt.

  4. Avkjøl før du bruker blender eller stavmikser for å lage en jevn gresskarpuré.



Du kan nå bruke denne nydelige puréen til å lage de herligste retter:
Ristede gresskarkjerner
Gresskarsuppe

Tips!
Det er artig med gigantiske gresskar, men husk at det ikke alltid er de største gresskarene som er best på smak. Her er det vekten som teller, så gå for de som er tunge i forhold til størrelsen.