tirsdag 19. mai 2015

17.mai-kake


Hipp hurra! Håper du har hatt en fin 17.mai :) Selv hadde jeg en utrolig fin feiring sammen med familie og naboer på Justøya.

På grunn av innlevering av masteroppgave rakk jeg rett og slett ikke å legge ut 17.mai-kakene på forhånd. Men her kommer oppskrift på en enkel, saftig og kjempe smakfull flagg-kake, inspirert av red velvet. Bytt ut fargene, og du har en kjempegod kake perfekt til andre anledninger.

Ingredienser:
(Til en ca 18-20 cm springform)



  • 4 egg
  • 300 - 400 g sukker
  • 400 - 450 g mel 
  • 4-6 ts vaniljesukker (du kan også bruke vaniljestang)
  • 1 sitron (saften + gjerne litt revet skall)
  • 3 dl kulturmelk eller kefir
  • 1 1/2 ts bakepulver
  • 2 ts natron
  • 2 ts salt
  • 50 g smør (smeltet eller flytende)
  • Konditorfarge/-paste (rød + blå for flagg)
  • Friske bær og gjerne sitronskall til pynt.

Krem:

  • 200 g smør (romtemperert)
  • 350 g melis 
  • 200 g kremost naturell (romtemperert)
  • Sitronsaft
  • En klype salt

Pisk smør og melis hvitt. Rør så i kremost, en klype salt, og smak til med sitronsaft.


Fremgangsmåte for kake:

  • Visp egg og sukker luftig. Vend så inn resten av ingrediensene.

  • Fordel røren 2/3 med rød konditorfarge og 1/3 med blå. Her tilsetter du litt og litt mens du rører, til du har den fargen du ønsker.

  • Fordel i kakeform/springform på ca 18-20 cm, og stek på 180 grader i 20 - 40 minutter. Her må du enten steke i to omganger eller bruke to formen - eller tre om du ønsker å fordele de røde lagene så du slipper å dele dem (noe som kan være veldig praktisk å gjøre!).

    Husk at steketid varierer veldig fra type ovn, og at den blå trenger mye kortere tid (ca 15 - 20 min). Samme gjelder om du fordeler de røde også.

  • Avkjøl før du eventuelt deler den røde delen i to, og monterer kaken:
    Begynn med et rød del, ha på krem, så den blå delen og krem, og til slutt den røde og fordel resten av kremen rundt kaken.

 Pynt med friske bær og server :) 


TIPS!
Jeg liker å ha på litt rørte jordbær sammen med kremen mellom lagene: jordbær i biter, bittelitt sukker og litt sitron - la hvile.