torsdag 28. mai 2015

Satay med Peanøttsaus

Satay er velkjent over store deler av Sørøst-Asia. Ordet betyr marinert og grillet kjøtt på pinne, og er en tradisjonsrik rett med opprinnelse i Indonesia.
Du kan bruke hvilke typer kjøtt og grønnsaker du måtte ønsker, og selv syntes jeg vegetar "kylling-fileter" og mango er noe av det beste.
Denne marinaden har de klassiske Asiatiske smakene fra denne delen av kontinentet, og er god både med og uten den fantastiske peanøttsausen. Du kan fint tilpasse (og kutte) ingrediensene etter hva du liker best.



Ingredienser:


(marinade til ca 600-800 gram)
  • Grønnsaker, vegetar fileter/biter eller kjøtt.
  • 2 ss nøytral olje
  • 4 ss søt soyasaus - Ketjap Manis
    - vanlig kan også brukes
  • 1/2 lime (saften)
  • 1 liten kinesisk hvitløk eller 1-3 fedd vanlig - hakket/knust
  • 2-3 ts Sambal Olek (chilipaste)
    - du kan bruke hakket fersk chili
  • 2 ts revet ingefær
  • 1 ts sesamolje
  • 1 ts sukker
  • Litt hakket frisk koriander (kan sløyfes)

  • Peanøttsaus (Trykk på link for oppskrift)
  • Sesamfrø
  • Grillspyd - legg i vann 30 min før grilling!


  • Ris og noen gode grønnsaker til servering.

Tips!
Det er veldig godt med mango mellom de marinerte bitene. 


Gjør så:


  • Bland sammen ingrediensene til marinaden. 
  • Kutt biter eller strimler av det du ønsker å marinere og ha i en pose med marinaden. La dette stå i 1-2 timer (eller mer) - husk å vende på posen av og til så alt blir godt dekket av sausen.
  • Tre de marinerte stykkene på spyd. Avslutt med et godt lag med sesamfrø og grill til gjennomstekt. Du kan fint steke dem i stekepanne i stedet for å grille dem.


Selamat menikmati! 

Server med litt limesaft, friske grønnsaker, ris og peanøttsausen.