torsdag 1. oktober 2015

Rødbetsuppe Med Matyoghurt

Se så nydelig! Har du sett en så fantastisk farge på en suppe noen gang?

Denne suppen er bare helt utrolig og særegen både estetisk og smaksmessig.
Rødbeter har i seg selv en karakteristisk søt og jordaktig smak som for noen kan virke litt skremmende.
Det som er så bra med denne suppen er at den runder av og fyller inn med yoghurt og syre slik at disse smakene blir mer harmoniske.

Suppen passer kjempe godt både som forrett og til middag, og er virkelig artig å servere når man skal ha gjester da den har et helt utrolig utseende. Den er rett og slett en opplevelse og en glede i seg selv - en skikkelig matopplevelse!


Ingredienser:

Til fire mektige porsjoner

  • 1 - 2 løk
  • 2 - 4 fedd hvitløk
  • 1 - 2 ss godt smør
  • ca 2 - 3 gulrøtter
  • ca 2 - 3 poteter
  • ca 500 g rødbeter
  • 2 terninger grønnsaksbuljong
  • 8 dl - 1 liter vann
  • 1 - 3 dl matyoghurt (gjerne gresk type)
  • 1/2 - 1 dl limesaft, sitronsaft eller appelsin
  • Salt & pepper
  • Litt timian (kan sløyfes)

Tips!

- Føler du ikke suppen har riktig balanse av smaker kan du prøve med litt sukker eller smør på slutten av koketiden.
- Det er også godt med en chili i suppen. Hakk den og ha i sammen med løk og hvitløk. Fjern kjernen for en mildere smak.
- Du kan bruke crème fraîsh i stedet for yoghurt. Det gir en litt mektigere smak.
- Suppen kan fint tilpasses etter allergi og med veganske produkter.


Gjør så:

  • Hakk løk og hvitløk i biter og ha dette i en gryte med litt smør eller olje og gjerne litt timian.
    Mens du surrer løken på svak varme vask og skrell rødbeter, poteter og gulrøtter, og kutt disse opp i litt grove biter.
  • Ha dette så i gryten sammen med løken, og la surre i 5 - 10 minutter før du tilsetter buljong og vann.
    La dette koke til rødbetene og rotgrønnsakene er møre, ca 30 - 50 minutter avhengig av bitene. Du kan kjenne etter med en gaffel eller lignende.
  • Bruk en stavmikser eller lignende og kjør suppen helt jevn. Ha den så tilbake på platen og smak til med yoghurt, salt, pepper og saft fra lime, sitron eller appelsin. 

Server suppen med litt yoghurt og godt brød,
og nyt
fargene!