fredag 9. oktober 2015

Tilberedning Av Artisjokk

Artisjokk er en herlig delikatesse, og kan serveres enten som en deilig forrett eller som tilbehør til annen mat.
De er ikke vanskelige å tilberede, og smaker veldig mye mer og bedre enn de man får på boks og olje, selv om disse kan være svært praktiske en lørdags kveld.

Fersk artisjokk er tilgjengelig i butikk hele året, men den er i sesong høst og vår.
Man kan både spise artisjokkhjerte, men også kjøttet som er nederst på bladene. Disse smaker fantastisk med litt smeltet hvitløksmør, og er perfekt som forrett eller et lett måltid.
Artisjokkhjertet er utrolig godt i seg selv men også supert på pizza, i pasta eller artisjokkdipp.Ingredienser:

 • Artisjokk - 1 hel pr. person til forrett
 • Salt
 • Sitron

Til servering:Fremgangsmåte:


Hel artisjokk:

 • Knekk av stilken og kok artisjokken i en kjele med litt sitron og vann til mør, ca 30 - 60 minutter avhengig av størrelse.

  Server gjerne med smeltet smør, en god saus eller dipp.
  Start med å ta av bladene og spis det nederste på dem ved å dra dem gjennom tennene. Spis deg innover til du kommer til "hjertet". Her er det en del artisjokkhår som du enkelt fjerner med en skje. Disse kan være ubehagelige å spise så pass på at du får vekk alle, for under disse finner du det smakfulle artisjokkhjertet.


Artisjokkhjerte:


 • Knekk av stilken, kutt av litt av bunnen og ca 2/3 fra toppen av artisjokken så du har igjen en god skive av det nederste paritet..
  Skjær så av resten av bladene og alt det grønne som er igjen på ytterkanten av skiven.

  Skal du gjøre klar flere artisjokker bør du legge dem i en bolle med sitronskiver og vann, så de ikke blir brune.

  Kok så i en stor kjele med litt salt og et par sitronskiver i til artisjokken er mør som en potet, ca 15 - 25 minutter avhengig av størrelse. Kjenn etter med en kniv eller lignende når de er klare. Bruk så en skje til å fjerne alle artisjokkhårene som er på bunnen. Denne kan så deles opp og brukes på pizza, i pasta, salater eller annet godt.

Velbekomme!