søndag 20. desember 2015

Peppernøtter








Peppernøtter er nok en kjent klassiker til julens kakeboks. Disse er smakfulle og har en litt krydret smak med et godt hint av pepper, noe som gjør dem ypperlige til kaffekosen.
De er også fine å gi i gave, gjerne dyppet i litt smeltet sjokolade.
Og det må nevnes at overflaten på disse kjeksene blir mye finere enn på bildet. Her gikk det litt vel fort i svingene, og da bildet skulle taes var det bare restene igjen... Og det er da et virkelig godt tegn!


Ingredienser:

Til en stor porsjon. Halver for mindre.
Du kan også halvere krydderne for mildere smak.

  • 250 g sirup (mørk eller lys)
  • 150 g sukker
  • 125 - 150 g smør
  • 1 dl kremfløte
  • 700 - 800 g mel
  • 1 ts natron
  • 1 ts pepper
  • 1 ts malte anisfrø
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts malt eller revet ingefær
  • 1/2 - 1 ts malt nellik
  • 1 ts kanel

Du kan enkelt variere hvilke krydder du bruker, og er det noe du mangler i kjøkkenskapet er det bare å erstatte det med noe annet eller å sløyfe det. 1 ts allehånde er godt for julesmaken, og ønsker du en mer spicy versjon er 1/2 - 1 ts chilipulver også godt å ha i.
Det er også godt å dyppe peppernøttene i litt smeltet sjokolade etter steking.



Fremgangsmåte:


  • Kok opp sirup, sukker, smør og kremfløte. Ta gryten av platen og ha i krydderne for så melet.
    Kna dette sammen til en jevn deig og la hvile i kjøleskapet til god og kald. Den kan fint stå over natten.

  • Deigen er nå lettere å jobbe med. Del den opp og trill den ut til lange pølser, for så å dele dem opp i biter på størrelse med en stor hasselnøtt eller en tikroning. Trill disse til runde kuler og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. 

  • Stek midt i ovnen på 200 grader i ca 10 - 12 minutter til de begynner å bli gylne.
    Avkjøl dem på rist.
    Oppbevares i en tett boks.


Ønsker deg en herlig & kjærlig advent, og en riktig god jul!

For flere juleoppskrifter, trykk her :)